Szkółka Drzew i Krzewów. Na rynku od 20 lat - Rośliny dla Twojego domu i ogrodu!
Szkółka Drzew i Krzewów. Na rynku od 20 lat - Rośliny dla Twojego domu i ogrodu!
Oferujemy kwalifikowany materiał szkółkarski w I gatunku o wys 120-160cm
Nasza szkółka objęta jest nadzorem Państwowej Inspekcji ochrony roślin i nasiennictwa co gwarantuje zdrowotność wszystkich wysyłanych roślin
Drzewka owocowe doskonale zabezpieczone do wysyłki, system korzeniowy pakowany w balot z torfem.
Najważniejszą zaletą orzecha szczepionego jest powtarzalność cech. Szczepienie uzyskano za pomocą urządzenia do termicznego kalusowania, za pomocą którego możliwe było wygrzewanie jedynie miejsca połączenia zraza z podkładką i utrzymywanie tam stałej, optymalnej dla zrastania się komponentów temperatury 26°C. Jako podkładek użyto jednorocznych, dobrze wyrośniętych siewek czarnego orzecha włoskiego . Podkładka do czasu szczepienia i okulizacji przechowywana była się w chłodni, w temperaturze ok. 2°C i dużej wilgotności względnej powietrza (ok. 90%), zadołowane w wilgotnych trocinach, co znacznie przyczyniło się do odporności rośliny.
Owoce bardzo duże, największe z odmian orzecha szczepionego. Jądro pozbawione goryczki, o słodkim smaku.
Jak widać na zdjęciu łupinka jest cieniutka a jądro duże, wypełnia całą skorupkę.
Odmiana jest bardzo plenna, owocuje obficie. Dojrzałość zbiorcza przełom IX - X.
Orzechy włoskie – kalorie, które warto sobie wybaczyć. Mimo, że orzechy włoskie należą do produktów wysokoenergetycznych, to z uwagi na ich bogaty skład warto po nie sięgnąć. Nasiona z błoniastą łupiną (jądra) są źródłem tłuszczu, białka, witamin (z grupy B, C, A, E, K), związków mineralnych (w tym wapnia, żelaza, potasu, cynku, fosforu), kwasów tłuszczowych i błonnika. Regulują metabolizm oraz spowalniają procesy starzenia. Spożywanie orzechów włoskich wspomaga układ krwionośny (L-arginina), odpornościowy (kwas elagowy), nerwowy (kwas lanolinowy, kwas foliowy). W przetwórstwie domowym używane są do produkcji wina, nalewek, likierów, są składnikiem i dodatkiem do potraw. Wywary z liści orzecha stosowane są zewnętrznie do płukanek (np. przyciemniających włosy), a nasiona w rozdrobnionej formie wykorzystywane są do maseczek upiększających.
Specyficzne kody
funkcja tylko dla zalogowanych użytkowników kliknij tutaj aby zalogować się
Brak zdjęć
Brak recenzji klientów w tej chwili